Vratislavický Běhoun 2019

Přinášíme report o tom našem vašem závodě. Je to trochu delší čtení, ale ten příběh jste nám vlastně napsali vy.
V sobotu 18.května jsme v areálu koupaliště Sluníčko a v okolních lesích pořádali již 27. ročník přespolního běhu Vratislavický Běhoun 2019 a současně 23. ročník závodu o Putovní pohár starosty Vratislavic nad Nisou.
Pro náš RunBo Team to byla druhá organizace po té, co jsme loni tento legendární vratislavický závod založený již v roce 1988 vrátili po jeho 5 leté pauze opět na běžeckou scénu.
Po měsících příprav jsme s lehkou nervozitou zvláště v posledních dnech před závodem sledovali předpověď počasí, které bylo zatím na květen nezvykle chladné a deštivé. Nakonec však – a určitě odměnou za naše úsilí – se nahoře všichni svatí umoudřili a seslali nám slunce i teplo.
My tak mohli hned od brzkého rána přivítat stovky běžců malých i velkých, kteří si nás vybrali z široké nabídky mnoha dalších běžeckých závodů.

Již předchozí online registrace dávaly tušit, že počet účastníků bude vysoký – a my si tajně i veřejně přáli, abychom zlomili rekord v počtu běžců z druhého ročníku závodu v r.1989. Tehdy jednotlivé běhy dokončilo 429 závodníků.
Po odbavení, které proběhlo na čas, již tradičně program zahájily dětské běhy – a první se na startovní čáru přesně v 9:30 dle rozpisu postavila batolata. Za doprovodu rodičů zvládlo 50m trasu 40 prcků – a vítězi v této kategorii byli pro nás všichni. Ať již děti doběhly sami, s doprovodem, s úsměvem nebo i slzičkami – na všechny čekala v cíli krásná medaile i dárek.

A pak už to šlo ráz naráz. Vzrušující atmosféru dětských závodů umocňoval soubor Aries Percussion Show ze ZUŠ Jabloňová – kluci svými bubny vždy řádně rozproudili předzávodní napětí.
Na postupně se prodlužujících délkách běhů pro další kategorie – 150m a 300m v areálu koupaliště – si to o medaile rozdalo 103 kluků a holek dle svých kategorií. Viděli jsme krásné souboje plné odhodlání, za které si v cíli opět všichni zasloužili svoji medaili a něco dobrého na zub.

Na další kategorii kluků a holek narozených v letech 2010 a 2011 čekalo malé překvapení. Místo původních 2 kol a 600m kolem bazénu v areálu koupaliště jsme operativně zareagovali na velký počet přihlášených a z důvodu bezpečnosti dětí jsme jejich závod přesunuli ven. Děti tak mohly vystartovat pod stejnou startovní bránou jako později dospělí a starší dětské kategorie – ale obráceným směrem do louky pod sídlištěm. Zde patří poděkování technickým službám Vratislavic a panu Škodovi, že nám umožnili tudy závod vést a připravili vysekané pruhy – trasa tak byla krásně viditelná a čistá. Do závodu vyběhlo v těchto kategoriích 72 kluků a holek a velmi dobře se vypořádali s úvodním kopcem i následným seběhem a byla radost pozorovat krásné čisté styly běhů mnohých z nich. A v cíli i na ně čekala zasloužená medaile a sladká odměna.

Na řadu následně přišly kategorie starších a nejstarších kluků a holek. Na ně již čekala řádná porce úsilí na trasách 900 a 1800m (2kola) – respektive o něco více metrů, protože díky vysekanému prostoru v louce pod sídlištěm jsme dětem neodpustili výběh do kopce pod silnici. A protože i trasa začala kopcem od koupaliště kolem skokanského můstku, byla to pro děti hned od počátku pořádná porce k nastoupaným metrům, kdy si odpočinout mohly seběhem k rybníkům kde pak po rovince kolem nich opět vystoupaly loukou nahoru. Na tyto dvě trasy se vydalo 69 závodníků. Opět ze sebe vydali mnozí maximum, nikdo se nezranil, všichni si doběhli pro svoji medaili a v cíli tak sklidili velký aplaus rodičů i ostatních běžců.

Dětských kategorií se tedy zúčastnilo 284 závodnic a závodníků. Jako pořadatelé máme z toho obrovskou radost, protože Vratislavický Běhoun byl kdysi založen právě s cílem rozběhat děti z Vratislavic. My v RunBo Teamu jsme hrdi, že na tento smysluplný záměr i po letech navazujeme, rozběháváme děti nejen z Vratislavic, ale umožňujeme mnohým získat i své první závodní zkušenosti právě na Běhounovi a právě ve Vratislavicích nad Nisou.
Po dětských závodech následovala krátká přestávka nezbytná ke spočítání výsledků a přípravě na vyhlašování medailistů v každé kategorii. Nejen tuto přestávku, ale i celé závodní dopoledne mohli děti i rodiče využít doprovodný program, který jsme pro ně přichystali. K dispozici byl zdarma skákací hrad, malování na obličej, výtvarné dílničky, děti se mohly svézt na ponících a mnozí využili možnosti vyzkoušet si různé sportovní náčiní ve sport zóně od Decathlon Liberec a také si mohli zkusit, jaké to je skočit ze skokanského můstku, když ve vedlejším areálu probíhal nábor dětí do skokanského oddílu.
Krátce po 11 hodině následovalo očekávané vyhlašování prvních třech závodníků v každé kategorii. Všichni kdo vystoupali na stupně vítězů obdrželi diplomy a krásné trofeje, které pro náš závod vyrobil kamarád Jan Stryal a jeho firma Gravírování od Jendy a také si odnesli pěkné ceny od partnerů Vratislavického Běhouna.

Ještě jednou všem závodníkům – ať již na bedně, tak pod bednou moc gratulujeme a jsme rádi, že jste si vybrali náš závod. Tyto slavností okamžiky, stejně jako předchozí závodní úsilí jsou krásně zachyceny ve fotografiích Jiří Částka / MEDIAFOTO.cz , Shiro-Photography a RunBo Teamu a které naleznete zde:
📸https://www.zonerama.com/RunBo/Album/5313199
📸https://www.zonerama.com/RunBo/Album/5321695
📸https://www.zonerama.com/RunBo/Album/5319587
Po vyhlášení malých vítězů se odehrála pro přítomné závodníky i diváky kulturní vložka v podobě úžasného vystoupení kluků ze souboru bicích nástrojů ARIES ze ZŠ a ZUŠ Jabloňová . Kdo je v sobotu viděl a především slyšel už ví, proč právem tento soubor sklízí úspěchy a uznání nejen po celé ČR ale i v zahraničí. Bylo to skvělé a moc klukům a jejich uměleckému vedoucímu panu Grigorenkovi děkujeme, že ve svém nabitém programu našli čas pro náš závod.
Oblíbenou součástí našich závodů je vždy i dětská tombola, ve které jsme výhercům rozdali mnoho pěkných a hodnotných cen od našich partnerů.
Kolem poledne již nastal čas na přípravu hlavního závodu na 5 a 10km. Celý tým chystal poslední odbavení závodníků, občerstvení, měřící stanoviště a další nezbytnosti pro hladký průběh startu i doběhu.
Odstartovalo se přesně ve 13:00 za příjemného slunného počasí. Ještě předtím, než na krásnou a náročnou trailovou trasu vyběhlo 161 závodníků, krátké a symbolické protažení s nimi provedla na startu přítomná, úspěšná liberecká sportovkyně Zuzana Kocumová . Mezi závodníky bylo mnoho ostřílených borců stejně jako plno začátečníků, kteří se trasy, která vede krásným prostředím Prosečského hřebene nahoru dolů nahoru dolů rozhodně nezalekli. Na 5km trase je čekalo 200m převýšení, na 10km ve dvou kolech tak dvojnásobek.

V cíli jsme jako první závodníky potleskem přivítali na 5km trase mezi muži v ktg do 39 let Martin Kopr Kopriva z týmu Trailpoint/Compressport ve vynikajícím čase 22:25.50 a mezi ženami nejrychleji tuto trasu v ktg. do 39 let zvládla Michaela Pušová z týmu SWSL Lučany n/N za krásných 25:52.38.
Kategorii 40+ na 5km pak mezi muži zaběhl nejrychleji Vladimír Kolář z pořádajícího RunBo Teamu ve skvělém čase 23:19.13, mezi ženami pak v neméně skvělém čase trasu zvládla i v podání 2v1 (neboli těhotná) Zuzka Kocumová z týmu Czech Inov- 8 za 27:26.33.

Mezi juniory pak byl na 5km nejrychlejší Matěj Drbohlav z týmu SKP Kornspitz ve výborném čase 23:28.81, mezi juniorkami to byla Barča Andrlová v pěkném čase 29:04.17

Na 10km trase se odehrály také krásné souboje. Nejrychlejším závodníkem a VÍTĚZEM Putovního poháru starosty Vratislavic nad Nisou se stal Jiří Vavruška z týmu KERDA SPORT LIBEREC, který zvítězil i v ktg M40+ a to v čase 43:28.22. V ktg nad 40 let mezi ženami zvítězila Monika Kapletová z týmu RohozecAmulet, která doběhla v krásném čase 1:01:04.15.
V ktg do 39 let mezi muži zaběhl 10km nejrychleji Zbyšek Lhota z týmu Eleven Run Team za výborných 43:55.09 a mezi ženami zlato vybojovala Lucie Vavrušková z týmu Jablonecké Paseky ve skvělém čase 50:45.18
Velká gratulace tak patří všem na 5 a 10km trati – a i v tomto případě platí, že jsme moc rádi, když jste si vybrali náš závod a věříme, že se i přes náročnost trasy uvidíme opět za rok. Výsledky neleznete zde:
Ještě než jsme přistoupili k vyhlašování výsledků a díky partnerům závodu i k bohaté tombole pro dospělé, odehrál se jeden krásný akt. Loni jsme uvedli nestora závodu Vratislavický Běhoun Ivana Charypara do Síně slávy za to, že byl u každého ročníku od roku 1988 jako závodník nebo jako pořadatel.
Letos jsme pozvání na uvedení do Síně slávy Vratislavického Běhouna zaslali rodině Kocumových – panu Miroslav Kocum a jeho dcerám Karin Gregor-Kocumová a Zuzana Kocumová. Tato rodina v historii závodu měla totiž dohromady nejvíce účastí, kdy z celkem 36 startů jich 32 proměnila v medailové umístění a bezesporu se tak stala nejúspěšnější rodinou v závodech Běhouna.

Proto jsme byli moc rádi, že naše pozvání přijali, Zuzka a tatínek si i zaběhli 5km trasu, Zuzka jak víte zvítězila ve své ktg. a pan Kocum, který běžel za TJ Lokomotiva Liberec to ve svých 74 letech na trase nandal mnohem mladším – mnohdy i o 2 generace – a zaběhl ve skvělém čase 33:21.62. Velká gratulace.👌
Právem tak při předání plakety Síň slávy Vratislavického Běhouna rodina Kocumů sklidila obrovský aplaus a to i pro svoji maminku Karin st., která byla společně s nimi uvedena do Síně slávy in memoriam.
Následně jsme ocenili také nejstaršího účastníka závodu – jeho nestora Ivana Charypara, který se opět v 76 letech vydal na 5km trasu a tu pokořil ve výborném čase 43:36.23. Je to fakt borec.
A protože v RunBo Teamu rádi sledujeme dění kolem nás a máme tak přehled o závodnících, kteří s námi běželi, nemohlo nám ujít, že na 10km trasu se postavila také Miluše Charyparová z týmu MaxTri. Kromě toho, že ji zdolala ve skvělém čase 1:04:55.74 a obsadila 3.místo v ktg jsme totiž věděli, že si nedávno v Praze zaběhla svůj první maraton v životě ke svému blížícímu se jubileu 60 let a to ve skvělém čase 4h16min. I toto jsme tedy ocenili a jsme rádi, že náš závod měla Míla ve stejném výběru jako závod RunCzech.
Sečteno, podtrženo – 27.ročník Vratislavického Běhounu se prostě vydařil. Celkem doběhlo 445 závodníků – a byl tak položen nový rekord v jejich počtu. Splnili jste nám náš sen a věříme, že jste si Běhouna užili maximálně, případné drobné nedostatky jste nám odpustili a moc děkujeme, že jste byli s námi. Pokud jste totiž dočetli až sem, je vidět, že vás to s námi bavilo. A opravdu srdečně zveme všechny na další, již 28.ročník – 16.5.2020 – bude nám ctí vás opět přivítat.
Samozřejmě k tomu aby závod hladce proběhl ke spokojenosti všech by to kromě velkého nasazení členů RunBo Teamu a jejich blízkých a kamarádů, kterým všem moc a moc z celého srdce děkujeme nešlo také bez partnerů a sponzorů.
Velmi děkujeme Městský obvod Liberec – Vratislavice nad Nisou , panu starostovi Lukáš Pohanka , technickému středisku a Lukáši Kájinkovi za finanční a materiální podporu.
Dále velmi děkujeme provozovateli koupaliště Sluníčko panu Petr Ferdyš Polda a taky společnosti Kalendář Liberecka. Jejich podpora v přípravě a poskytnutí areálu byla úžasná.
Zapomenout nemůžeme na fotografy Jiří Částka a Eigl Michal za krásné fotografie a také společnosti PAVLŮ-Innovation Liberec za nádherné video zde .
Velkou podporu nám poskytly Motokáry Liberec, Nýdrle -projektová kancelář a Zbyněk Filinger – moc děkujeme.
Za ceny pro závodníky i do tomboly patří velké poděkování společnostem Decathlon Liberec, CENTRUM BABYLON Liberec, iQLANDIA Liberec, Saunový svět Saunia, Forum Liberec, Jablotron, PE-PO, McDonalds Liberec, Kitl, První volnočasový EKOPARK Liberec, Pivovar ROHOZEC, Beko Fresh festival Liberec 2019, MOCCA Liberec, Studio-K a Elitronic.
Podpořili nás také velké běžecké seriály RunCzech a NIGHT RUN – moc si toho vážíme a také si vážíme spolupráce s reklamními společnostmi COPIA Liberec, MARTY sportovní poháry a REFRESH promotion a v neposlední řadě pak TimerControl děkujeme za čipovací servis.
Speciální poděkování pak míři k Edvard Kozusnik a jeho 66 běžeckých rad za setrvalou podporu našemu týmu, za to že za námi jezdí si s námi zaběhat a že z našich závodů pořídí vždy spoustu krásných online záběrů. Edo díky moc.
Tak – a to je skutečně vše – Vratislavický Běhoun 2019 je ukončen, ať žije Vratislavický Běhoun 2020.

za RunBo Team z.s. Johniee, Andrea a Míra