Vratislavický Běhoun 2018 – 26. ročník

                   Vratislavický Běhoun 2018 – 26. ročník

V sobotu 19. května se na běžeckou scénu vrátil kdysi legendární závod Vratislavický Běhoun. Ten se již od roku 1988 běhal nepřetržitě ve Vratislavicích nad Nisou u Liberce. Za tu dobu jím proběhlo spousta závodníků a v dětských kategoriích se mnohokrát proběhli i naši budoucí úspěšní olympionici jako Zuzana Hejnová, Zuzana Kocumová či Jessica Jislová. V roce 2012 došlo původními pořadateli při 25. ročníku k ukončení závodu, ale nyní se, po 6. leté pauze, díky běžecké partě nadšenců z libereckého RunBo Teamu závod podařilo opět oživit. Celá akce se konala za podpory městského obvodu Vratislavic nad Nisou a pod záštitou Starosty Lukáše Pohanky.

V 30. výročí založení tak v sobotu, na již tradičním místě závodu v areálu Vratislavického koupaliště Sluníčko a za příjemného slunečného počasí, pořadatelé přivítali více než 300 běžců na 26. ročníku přespolního běhu a zároveň na 22. ročníku závodu o Putovní pohár starosty Vratislavic nad Nisou

Slogan Vratislavického Běhouna – „Běžecký závod pro každého – od batolete až po seniora“ se naplnil hned od rána, kdy do areálu zamířilo mnoho rodin s dětmi. Právě pro děti byly připraveny trasy od 50 metrů pro batolata až po 2 km pro starší žáky a žákyně. Děti bojovaly s obrovským zápalem a všechny tak byly náležitě odměněni – ty nejmenší nějakou dobrotou, větší již krásnou, dřevěnou účastnickou medailí a ti nejlepší v kategoriích pak obdržely i medaile kovové a ceny od partnerů závodu – Vstupenky do Centra Babylon – Aquaparku a Lunaparku, Liberecké IQlandie či IQ Parku, Ekoparku či na oblíbené Motokáry (v centru Forum Liberec). Nechyběli ani oblíbené cukrovinky a bonbony z liberecké společnosti MOCCA.

Pro děti byl v areálu připraven také doprovodný program jako – skákací hrad, malování na obličej, tvoření z korálků a papíru, herní zónu od Decathlon Liberec, ale i díky místnímu nadšenci Leoši Škodovi i skoky na lyžích.

Velkou pozornost také vzbudila Tombola, která byla rozdělena na dětskou a dospělou část. Všichni běžci měli šanci na výhru řady dárků od partnerů akce. Nebo např. i na skvělou běžeckou příručku Prostě Běž, kterou věnovala její spoluautorka Eva Fryšárová – z blogu Zaběhu.cz.

 

Na juniory a dospělé pak krátce po poledni čekala náročná a kopcovitá, ale krásná trailová trasa v okolních lesích Prosečského hřebene – závodníci si mohli vybrat 5 km okruh nebo hlavní trasu 10 km ve dvou okruzích, kdy nastoupali více než 400 m převýšení. Na obě tratě najednou vyběhlo na 100 závodníků, mezi nimi například i vítězové některých předchozích ročníků o Putovní pohár starosty Vratislavic Dušan Podroužek a Petr Lajtkep.

Letošním nejrychlejším běžcem 10 km trasy a vítězem 26.ročníku přespolního běhu a 22. ročníku o Putovní pohár starosty se stal Martin Semerád z klubu AC Slovan Liberec, který jí pokořil časem 41:46. Na druhém místě skončil právě Dušan Podroužek ze stejného klubu, který tak zvítězil v kategorii M40+. Mezi ženami zdolala 10 km trasu nejrychleji Helena Daďourková časem 57:39. Na trase 5 km byl nejrychlejším mužem Miroslav Daňko z Multisport Teamu za 21:45 a mezi ženami zvítězila Veronika Vzoreková z týmu Healthy Life za 25:53.

Účastníci si kromě kovových medailí s logem Vratislavického Běhouna, které mimo jiné zajistila společnost Marty reklamní studio a Copia Liberec, odnesli například i praktické dárky jako podpalovače PEPO od spol. Severochema nebo pivo od Rohozeckého pivovaru, které mohli i v průběhu akce ochutnávat (pro děti pak byla k dispozici limonáda 😊 ), dárky od Sportovního obchodu Decathlon či od společnosti Jablotron. Ocenění také přivítali poukazky do BistRaw Veg, obchodního centra Forum, do saunového světa Saunia a také oblíbené poukazy od Masážního studie – Lukáš Dubina.

O catering po doběhu se pak postaral Jiří Sedlický (kterého najdete na farmářských trzích u OC Forum) a také členové RunBo Teamu, kteří napekli řadu domácích produktů.

        

Obnovený závod zažil i příjemný slavnostní ceremoniál. Do Síně slávy Vratislavického Běhouna byl za oddanost tomuto běhu uveden Ivan Charypar z klubu Maxtri, který byl již u založení závodu v roce 1988 a následně u všech jeho 25. ročníků, ať jako aktivní běžec nebo spolupořadatel. Ivan oslavil ve středu významné životní jubileum 75.let a tak si i zároveň jako nejstarší účastník letošního ročníku zaběhl 5 km trasu v úžasném čase 40:32.

Není možné zapomenout, že velké díky za podporu patří městskému obvodu Vratislavice nad Nisou, Kalendáři Liberecka nejen za poskytnutí prostor, ale i dalším partnerům akce – jako spol. Filinger a.s., Stromy Domy a projektová kancelář Nýdrle.

Podle ohlasů se tento obnovený legendární závod běžcům líbil, po celou dobu vládla pohodová, rodinná atmosféra a organizátoři z RunBo Teamu tak oznámili již termín příštího, 27. ročníku (odkaz na FB událost), který se bude konat 18. 5. 2019 a srdečně všechny zvou do příjemného prostředí Vratislavic nad Nisou. Tak třeba bude tento krásný běh pokračovat také dalších 25 let.

Odkaz na FB událost
Facebook Vratislavický Běhoun 2018

Výsledková listina + ke stažení diplomy (vedle času)
www.runid.cz

Fotogalerie
Zonerama RunBo Team – Jiří Částka
Zonerama RunBo Team – Jaroslav Appeltauer
Zonerama RunBo Team – organizátoři M.H.

Informace z médií
Český běh – Český atletický svaz
Liberecký deník

RunBo Team Liberec

www.runboteam.cz